Geen categorie

Z’is in eur element wi

Z’is weer in eur element, asse mo kan voors goan hé!

Ik hoor het mijn mémé nog zeggen. Zes jaar geleden overleden, maar nog steeds hoor ik haar dit zeggen als ik mij amuseer. Want ja, ik geef toe, ik hou van uitstapjes. 🙂 En vooral als ik ze samen met anderen kan delen.

Samen met anderen genieten van het moment, alsof de tijd even geen impact heeft. Met een zekere gedrevenheid, ongedwongenheid en moeiteloosheid, gewoon zijn, gewoon doen, gewoon.

Toen ze het vroeger uitsprak vond ik het allemaal maar wat raar. Mijn element? Wat is in godsnaam mijn element?

Diepere lading

“in je element zijn” is niet iets wat mijn oma zomaar uit haar duim zoog uiteraard. Waar de oorsprong precies in ligt, daar heb ik geen idee van. Sommigen zullen bij het horen misschien direct denken aan de elementenleer van de Oosterse Geneeskunde ofzo?

Mij doet het vooral denken aan het Japanse Ikigai, aan Ken Robinson, en aan Galenus.

sir Ken Robinson

Sir Ken Robinson (Britse auteur, spreker, adviseur) beschreef in zijn boek ‘Find your element’ de term element als: “de plek waar de dingen die we graag doen en waar we goed in zijn samen komen”. Iets wat ook in het Japanse Ikigai terug te vinden is, maar daar als ‘passie’ benoemt wordt.

Verder zei hij hierover: “Het is cruciaal dat ieder van ons zijn of haar element vindt, niet alleen omdat het ons meer voldoening schenkt, maar ook omdat de toekomst van onze gemeenschappen en instellingen zelf ervan afhangt.” Waarmee hij meteen ook stelt dat een persoon vanuit zijn/haar eigenheid mee de kracht van een gemeenschap bepaalt.

Het ‘element’ waar Robinson het over heeft, is een sleutel tot wat in de psychologie ‘innerlijke motivatie’ wordt genoemd. Doen wat je graag doet en je goed kan, brengt je in een soort van hyperfocus, een moeiteloze focus, een flow (zoals Michael Csikszentmihalyi beschrijft). Het is de kern van actie. Wat je in je element brengt, brengt je moeiteloos in actie. Het drijft je tot handelen, tot doen, tot zijn. Puur. Authentiek. Zijn.

Op de dag van vandaag ben ik heel dankbaar dat ze mij toen al (misschien onbewust) op mezelf wees. En vandaag nog steeds, onrechtstreeks.

Galenus

Vele eeuwen eerder (1e eeuw na christus), sprak een Romeins-Griekse arts Galenus over temperamenten. Volgens hem konden mensen, gebaseerd op gemeenschappelijke kenmerken, opgedeeld worden in 4 dominante temperamentgroepen. Die hij koppelde aan de vier elementen: Vuur, Water, Lucht, Aarde.

Mocht Galenus jou hoogstpersoonlijk komen vertellen ‘dat je in je element bent’ (wat uiteraard heel waarschijnlijk is ;-p) zou hij daarmee waarschijnlijk aangeven dat je op dat moment een gedrag stelt dat jouw temperament heel mooi weergeeft.

Bottomline

Naar mijn gevoel komt het er simpelweg op neer dat wanneer je in je element bent, je een vrij authentieke JIJ laat zien. Een jij die (h)erkend wordt, moeiteloosheid en levenslust uitstraalt. Een JIJ die gedreven wordt door de innerlijke motor die jij zelf bent.

Can You Feel The Power?

.