Geen categorie

Zet een boom in een verkeerde omgeving en hij verkankert.

Zondag 2/6 ging ik naar de Velt-open tuindagen bij Ecogardens in Izegem. Tristan, eigenaar van Ecogardens, kocht daar samen met schoonfamilie een lapje grond die ze allerlei zaken rond ecologisch tuinieren en permacultuur uittesten. Hun uitgangspunt: laat de fauna en flora ons vertellen wat de grond nodig heeft.

Tijdens de rondleiding kwam de zin: zet een boom in een verkeerde omgeving en hij verkankert. Een zin die bij mij wel heel fel binnen kwam.

Hij had het toen over het feit dat fruitbomen minder goed gedijen in een grasvlakte. Deze aangelegde, gemanipuleerde omgeving biedt de fruitboom onvoldoende voedingsstoffen, bescherming, … om echt volledig zichzelf te kunnen zijn. De boom tovert allerlei trucen uit zijn doos om te overleven, die hem helaas ook heel wat extra stress brengen. Deze boom draagt minder vruchten en heeft meer kans op verkankering dan een boom in een natuurlijker, wildere omgeving.

Zorg voor de juiste omgeving, en je plukt er (letterlijk) de vruchten van.

Waarom ik dit vertel? Wel, in de opleiding gezondheidscoach werd het belang van ‘integratieve gezondheidsbenadering’ fel aan bod. Of hoe gezondheid niet alleen wordt beïnvloed door wat je eet, of hoeveel je beweegt. Ook je omgeving doet zijn deel. En dat bedoelden ze vrij ruim: zowel de invloed van klimaat en milieu op onze (lichamelijke en geestelijke) gezondheid, als de invloed van onze vriendengroep, onze buren, collega’s, … op onze leefstijl. Een vriendengroep die er een gezondere leefstijl op na houdt, motiveert jou hetzelfde te doen, toch? En helaas ook omgekeerd.

Tot nu toe is er weinig zekerheid rond wat kanker veroorzaakt. Ook naar behandeling wordt nog steeds naar best vermogen gehandeld (al verschilt dat laatste van arts tot arts). Daardoor wordt er nog vanuit gegaan dat we weinig inbreng hebben in een kankerverhaal, dat het iets is wat ons overkomt. Dat het een kwestie is van geluk of ongeluk hebben.
Zoals men ooit waarschijnlijk ook over de pest moet gedacht hebben.

Maar wat als de sleutel tot verkankering, net als bij die bomen in onze leefstijl en onze omgeving te vinden was? Zou het kunnen dat onze huidige prestatiemaatschappij, onze betonnen leefwereld, onze sociale disconnectie, onze emotionele coping (of gebrek eraan), onze strevende leefwijze, onze gemanipuleerde voeding, ons medicijngebruik,… ons lichaam in een constante stresssituatie brengt? In die mate dat het de ‘normale’ werking van ons lichaam verstoort? En ons lichaam, net als die boom, overlevingsmechanismes activeert die het lichaam eigenlijk nog meer belasten? Wat als kanker 1 van de zovele signalen is dat het lichaam niet mee kan? Als alle andere signalen worden genegeerd en onderdrukt met pijnstilling e.d.
Een wanhopige roep van het lichaam om relaties, woonomgeving, werkomgeving, leefstijl, voeding, … te onderzoeken op toxiciteit?

Of de oplossing ligt in zo’n integratief onderzoek, dat weet ik niet.
Of zo’n integratief onderzoek preventieve bescherming biedt, dat weet ik niet.
Maar dat er een invloed is van leefomstandigheden op kanker, daar ben ik doorheen de voorbije 7 jaar toch meer en meer van overtuigd geraakt. Zal een gezonde leefstijl, een goede job(omgeving), vermijden van toxische relaties, … je beschermen tegen kanker? Hoogstwaarschijnlijk niet, want er zijn nog heel wat zaken in klimaat, milieu, … die we niet van vandaag op morgen opgelost krijgen. Maar het zal de kansen zeker niet verhogen. En wat klimaat, milieu, leefstijl, … betreft, kunnen we nu misschien al de basis leggen voor een gezondere leefwereld voor onze (achter/achter/achter kleinkinderen)? Elke (r)evolutie start met een 1e kleine stap, niet?

Wat wordt jouw eerste stap?