patroon van rood en wit licht door elkaar zoals neuronen in het brein @HaVanCoaching
Beweging, Burn-out, Lichamelijke gezondheid, Mind, Omgeving, Voeding

Waarom een psychogerichte aanpak bij burn-out onvoldoende werkt

Nog te vaak wordt een burn-out verkeerdelijk als (lichte) depressie gezien en behandeld.

Hoewel er vergelijkbare “kenmerken” te herkennen zijn, zoals:

  • slapeloosheid
  • vermoeidheid
  • zich angstig voelen,
  • moeilijk ademen, tot zelfs hyperventilatie
  • geen uitweg zien in moeilijker situaties
  • zwaarmoedigheid
  • vergeetachtigheid, niet op woorden kunnen komen

Toch schuilt er achter deze symptomen een wereld van verschil!

Depressie is eerder een ‘stemmingsstoornis’, waar gebrek aan levenslust en een verlies van interesse overheerst.  Burn-out daarentegen wordt beschouwd als een ‘stressgerelateerde energiestoornis’.  De zin en het verlangen om dingen aan te pakken is nog zeer groot. Er is nog een grote interesse aanwezig voor allerlei aspecten van het leven, behalve voor het werk.  (Vandaar ook dat het vaak als een ‘beroepsziekte’ wordt bestempeld.)  Daar ligt dus het grote verschil tussen burn-out en depressie:

Iemand met een depressie kan in principe wel nog (het lichaam is nog capabel), maar de goesting ontbreekt.
Iemand met een burn-out heeft wel goesting, maar het lichaam kan even niet meer, het lukt even niet meer.

Een burn-out behandelen zoals een (lichte) depressie betekent enkel inspelen op mindset, waarbij het belangrijkste kenmerk (wat lichaamsgerelateerd is), wordt genegeerd.  Dit haalt dus (op langere termijn) niks uit.

Om een burn-out ├ęcht herstelkans te geven is er naar mijn gevoel een integratieve aanpak nodig:

  • Eerst en vooral: voldoende rust (durven) nemen!
  • naast voldoende rust is inderdaad een bewustwording belangrijk: over zichzelf, over de energiebalans, over de situatie, …
  • Maar daarnaast is het ook belangrijk een tijdelijk voedings- en bewegingspatroon aan te nemen dat het lichaam zo weinig mogelijk stress bezorgt.  Ik schrijf tijdelijk, want idealiter wordt (eens het energieniveau terug binnen leefbare grenzen vertoeft) het lichaam terug getriggerd tot een grotere weerbaarheid.

Meer weten?  Ik geef binnenkort een infosessie rond burn-out, herstel en re-integratie in Kenniscentrum ARhus te Roeselare.  Schrijf je dus snel in, en breng gerust jouw vragen mee!

#slapeloosheid #vermoeidheid #burnout #depressie #prikkelbaarheid #humeurig #wanhoop #hyperventilatie #misselijkheid #maag #darmen #prikkelbaredarm #mindset #integratief #voeding #beweging #rust #energie #balans #energiebalans #goesting #ARhus #Roeselare