Het idee van vrijwilligerswerk stuit nogal eens op wat weerwerk. Het is immers onbezoldigd! Met ietwat geluk krijg je een onkostenvergoeding, afhankelijk van de plaats waar je tewerk gesteld bent. Maar meestal, of toch heel vaak, is ook dat niet van doen.
Vanuit eigen ervaring…
Zelf ging ik in 2016 als vrijwilliger aan de slag in een dagactiviteitencentrum, waar ik de wekelijkse kookworkshops en creanamiddagen en de regelmatige uitstapjes mee begeleidde. Vanuit die ervaring wil ik toch enkele mythes ontkrachten en voordelen aanbrengen.
Mythe 1: Vrijwilligerswerk is enkel voor mensen die het breed genoeg hebben om daar tijd en geld in te investeren.

Een vrijwillige activiteit, daar moet je inderdaad tijd voor kunnen (willen) uittrekken. En je rit heen en terug? Die is meestal ook op jouw kosten. Dat betekent echter niet dat het sowieso enkel voor een bepaalde klasse-groep is. Integendeel. Ontvang je een werkloosheidsvergoeding van de RVA? Dan kan je via de RVA een aanvraag doen om vrijwilligerswerk te combineren met werkloosheidsvergoeding. De eventuele onkostenvergoeding of dagvergoeding die je van die activiteit ontvangt, krijg je dan als extra bovenop je werkloosheidsvergoeding.
Let wel: er zijn een aantal voorwaarden aan verbonden! Zo gaat het enkel om niet-commerciële organisaties (vzw’s), en is elke toelating vanuit de RVA slechts 1 jaar geldig.
We zijn bereid geld te investeren in reizen om zo ervaringen en herinneringen op te doen. Wat als we datzelfde konden doen binnen de professionele context?
Maar ook als je langdurig op ziekenkas zit, kan je op jouw controlemomenten vrijwilligerswerk bespreken. Ze staan hier vaak voor open, omdat het re-integratie kan bevorderen.
Mythe 2: Vrijwilligerswerk is ideaal voor mensen die op pensioen zijn en zich vervelen.
Het kan inderdaad een goede tijdsbesteding zijn voor mensen op pensioen, maar zij zijn niet de enige leeftijdsklasse voor wie vrijwilligerswerk een meerwaarde kan zijn.
Elk kruispunt is en niet weten. Elk nieuw weten kan je uitzoeken.
Eender wie op een kruispunt in zijn leven komt, en zoekende is welke richting voor hij/zij uit wil, kan vrijwilligerswerk inzetten in de zoektocht. Ik denk hierbij aan laatstejaarsstudenten die een hogere opleiding willen kiezen. Ook denk ik hierbij aan loopbaancoachingstrajecten die ervaringsgericht ondersteund kunnen worden via vrijwilligerswerk. Hoe kan je beter uitzoeken welke job jou ligt dan door die uit te proberen?
Mythe 3: Vrijwilligerswerk is onbetaald, wat heb je er dan aan?
Hmmm, ok. Vrijwilligerswerk is inderdaad onbezoldigd. Dat is inderdaad een nadeel. Daarentegen staat wel dat je ervaringen kunt opdoen in domeinen die je anders niet zo makkelijk kunt bereiken. Denk maar aan de sociale sector, de zorgsector, waar bepaalde diploma’s voor vereist zijn. Via vrijwilligerswerk kan je zo toch al even proeven van de sector, even de sfeer opsnuiven van jobmogelijkheden, …
sectoren verkennen, functies verkennen, omgevingen verkennen, ervaren wat jou wel of niet ligt, talenten ontdekken, …
En nog meer voordelen? Je leert sowieso heel wat over jezelf kennen! Je stapt door je vrijwilligerswerk misschien even ver buiten je comfortzone? Begeeft je misschien op onbekende terreinen naar taakinhoud of sector? Het verruimt jouw ‘leefwereld’ en je ontdekt heel wat van jezelf binnen ‘nieuwe situaties’. En last but not least: ervaring, ervaring, ervaring!
Samenvattend.
Vrijwilligerswerk kan een heuse meerwaarde zijn! Hoewel onbezoldigd, heeft het zoveel voordelen als je bereid bent er tijd (en wat misschien wat kosten) in te investeren. Vooral in kader van re-integratie na langdurige ziekte of werkloosheid en in kader van loopbaancoaching zie ik vrijwilligerswerk als een meerwaarde. Als een tool om terug op de goede rails te geraken en/of jouw loopbaan een boost te geven.
Zin gekregen?
Er zijn tal van websites die concrete vacatures voor vrijwilligers bundelen, zoals https://vrijwilligerswerk.be/ en https://www.vlaanderenvrijwilligt.be/.

De meeste niet-commerciële organisaties rekenen op vrijwilligers voor heel wat taken, aarzel dus zeker niet om zelf organisaties te benaderen met jouw vraag. Je kan terecht bij:
- een vzw,
- een openbare dienst (bibliotheek, gemeente, OCMW…),
- een instelling van openbaar nut (bijvoorbeeld Het Rode Kruis),
- een feitelijke vereniging (bijvoorbeeld een straatcomité of een dartsclub),
- een onderwijsinstelling,
- een cultureel centrum, of
- een jeugdhuis.
Je vindt zeker en vast jouw goesting!
Veel plezier! En laat me zeker weten hoe jij het hebt ervaren!
©2019 HaVan Coaching | Alle rechten voorbehouden