eieren supermarkt
Lichamelijke gezondheid, Voeding

Salmonella: uitzondering of regel?

eieren supermarkt

We horen Salmonella geregeld eens in een nieuwsbericht opduiken.
Maar wat is het precies?

Waar een darm zit, huizen darmbacteriën.  Afhankelijk van mens/dier/specie/ras/voeding verschillen deze bacteriën van darm tot darm. Salmonella is bv een darmbacterie die lichaamseigen is bij kippen, maar die door het menselijk lichaam als ‘vreemd’ wordt gezien.  M.a.w.  kippen worden er niet ziek van, mensen daarentegen kunnen best wel wat ongemakken voelen bij het innemen van Salmonella.

Maar hoe komt Salmonella in onze voeding terecht?

De meest gekende oorzaak is een besmetting van ons kippevlees.   Dit kan voorvallen als de kip gewassen wordt in omstandigheden waarbij de darmen het vlees kunnen raken. Is dit niet het geval, dan is de kans op besmetting vrij miniem.

Maar daarnaast moeten we ook bij eieren met enkele zaken rekening houden.  Daar er op eierschalen ook darmbacteriën kunnen zitten, hou je dus best wel enkele regels in acht:

  • bewaar je ze op een temperatuur die lager ligt dan 10°, dan is de overlevingskans van bacteriën al vrij klein.  Tracht ze dus zoveel mogelijk binnen een gekoelde ruimte te houden.
  • Haal je ze uit de frigo om ze te gebruiken, spoel ze dan snel even af onder stromend water nét voor je ze open breekt.

Better save than sorry, toch? 😉