HaVan Coaching, Lichamelijke gezondheid, Omgeving

Hoe koud of warm je hebt, zit (letterlijk) tussen de oren.

Ongeacht hoe jij jouw thuis verwarmt, je hebt hoogstwaarschijnlijk ergens een temperatuurregelaar hangen met temperatuursensor.  In die regelaar heb jij een gewenste temperatuur geprogrammeerd.  Van zodra de thermometer registreert dat de kamer killer wordt dan de gewenste temperatuur, geeft de regelaar een seintje aan de boiler om actie te ondernemen.

Dat is precies hoe het er in ons lichaam ook aan toe gaat om onze lichaamstemperatuur op peil te houden.

Temperatuursensor. 

Stap 1: temperatuur meten
©2019 HaVan Coaching

Het is je misschien al opgevallen dat er doorheen onze huid heel wat bloedvaten lopen.  Doordat bloedvaten dus eigenlijk heel dicht bij onze ‘buitenkant’ aan liggen, neemt het bloed dat er doorheen stroomt heel snel warmte en koude schommelingen van onze omgeving over.  
Maar deze bloedvaten zijn niet de enige temperatuursensoren in ons lichaam.  Elke bloedbaan in ons lichaam laat zich opwarmen/afkoelen door de plaats waar het door stroomt.  

Temperatuurregelaar. 

Stap 2: temperatuur regelen
©2019 HaVan Coaching

De temperatuurregelaar van ons lichaam, die zit in het centrum onze hersenen. Goed beschut door de grijze massa rondom.  En daar is ook een reden voor, want niet alleen temperatuur maar ook andere vitale functies worden hier geregeld.  Zie het een beetje als de CPU van ons lichaam.

In de CPU zitten de hypofyse en hypothalamus.  De Hypothalamus registreert de temperatuur van het bloed dat door zich stroomt, en geeft feedback aan de hypofyse.  De hypofyse stuurt dan op zijn beurt de rest van het lichaam aan voor een gepaste reactie.

Reacties van het lichaam op temperatuursverandering.

Even terug naar de temperatuurregelaar in onze woning.  Als deze warmteverlies registreert, zorgt hij ervoor dat de boiler (of pelletkachel, of wat dan ook) zijn ding kan doen, en precies weet hoe het zijn ding kan doen. 

Bij warmteverlies in ons lichaam worden er ook een ganse reeks van reacties in gang gezet, maar degenen die wij vooral opmerken zijn:

Brrr, kippevel
  • Kippevel.  Doordat de haartjes op onze huid recht komen, kan er zich een luchtdekentje op onze huid gevormd worden.  Dat luchtdekentje tracht een barrière te maken tussen ons lichaam en de omgeving, zodat beide elkaars temperatuur minder kunnen beïnvloeden.  Kippevel hebben betekent dus nog niet meteen dat je een dikkere trui aan moet.  Het is een soort van verdedigingsmechanisme van het lichaam om te voorkomen dat het lichaam verder afkoelt.
  • Rillingen.  Als het luchtdekentje ons lichaam niet voldoende kan beschermen, probeert het zichzelf in beweging te brengen.  Als het lichaam beweegt, worden er vet en koolhydraten verbrandt.  En verbranding brengt warmte. Rillingen zijn een poging van het lichaam om hetzelfde proces van verbranding na te bootsen om extra warmte te laten vrijkomen in ons lichaam.  Alhoewel dit ook een verdedigingsmechanisme is van het lichaam, kan ik hier toch aanraden om zelf nog een extra laagje kleding te voorzien.

Ook bij een stijging van de lichaamstemperatuur wordt een ganse reeks van reacties in gang gezet.  De reactie die wij het best opmerken, is uiteraard zweten.  Waar kippevel zorgt voor een luchtdekentje, zorgt zweten voor een vochtdekentje.  Het brengt verfrissing op onze huid, en zorgt ervoor dat omgevingswarmte minder grote invloed heeft op de bloedtemperatuur. 

Interne triggers

Wat je zonet hebt gelezen, is een heel simpele vertaling van wat er gebeurt als de omgevingstemperatuur onze lichaamstemperatuur beïnvloedt.  Maar omgevingstemperatuur is niet de enige trigger die ons lichaam aanzet tot temperatuurregeling.  Denk maar aan het plaatselijk gloeien bij een ontsteking.  Of koorts bij een griep.  Ook deze reacties zijn er om ons lichaam te beschermen, te verdedigen.  Door de temperatuur (al dan niet plaatselijk) voor bepaalde tijd wat te verhogen, hoopt ons lichaam ziekteverwekkers te verbranden.  De hoge temperatuur maakt van ons lichaam een omgeving die voor ziekteverwekkers niet ideaal is om te overleven, en dus worden ze beetje bij beetje uitgeroeid. 

Koorts = Rusten!

Koorts is dus geen signaal dat er dringend medicatie moet worden genomen.  Koorts is eigenlijk een signaal dat er rust moet worden genomen, zodat ons lichaam alle energie kan inzitten op de massamoord van de ziekteverwekkers.  Schuif die koortswerende middelen dus maar opzij, zet jou een heerlijk kopje thee, en kruip gezellig onder een dekentje voor de TV.

©2019 HaVan Coaching | Alle rechten voorbehouden