Burn-out, Lichamelijke gezondheid, Mind, Omgeving, Voeding

Ik wens je… een goede nachtrust

Als we het hebben over een gezonde leefstijl, lijken ‘voeding en beweging’ dé tandem te vormen. Meer en meer wordt duidelijk dat deze tandem al wel een heel goeie basis is, maar er toch nog veel meer bij komt kijken. Mentale veerkracht bv. Of een bepaald sociaal vangnet. Een positief triggerende omgeving… Allemaal zaken waarmee we tijdens 2/3 van ons leven, onze gezondheid kunnen beïnvloeden.

2/3? Wat met het andere 1/3? Ah, dan slapen we.

Kunnen we tijdens die slaap dan onze gezondheid niet beïnvloeden? Jawel! Zeer zeker wel! Iedereen heeft al wel eens een ‘minder goeie’ nacht gehad. Weet je nog hoe je je de dag erop voelde?

Slaapkwaliteit

Bron: pexels

Juist ja. Slaap is belangrijk! Zowel qua aantal uren als qua intensiteit. Slaapkwaliteit wordt het vaak genoemd. Een goeie nachtrust bestaat een opeenvolging van een 5-tal cycli. In een cyclus doorloopt lichaam en geest 5 stadia:

  • Stadium 1: inslaapfase het duister triggert de hypothamalus tot het vrijgeven van slaaphormomen.
  • Stadium 2: lichte slaap
  • Stadium 3: diepe slaap Lichaam is intens ontspannen en kan heropladen.
  • Stadium 4: droomslaap (REM – Rapid Eye Movement) De belevenissen van de dag worden geestelijk verwerkt, en gesorteerd naar het korte- & langetermijnsgeheugen.
  • Stadium 5: lichtere slaap

Dit wordt dus gemiddeld een vijftal keer per nacht herhaald. Elk stadium en elke cyclus is belangrijk voor een goeie fysiologische werking van het lichaam. Er worden nieuwe cellen aangemaakt, oude worden afgebroken en samen met andere afvalstoffen afgevoerd. Alles wordt terug in balans gebracht, klaar voor een nieuwe dag, een nieuwe start.

Wat met chronisch slaaptekort?

Mensen die nacht na nacht na nacht minder dan 5 cycli doorgaan, of waarbij de opeenvolging van de cycli elke nacht langdurig wordt onderbroken, ervaren al snel de negatieve effecten ervan op hun lichaam en hun gezondheid.Onderzoek wees uit dat enkele dagen slaaptekort al een grote impact heeft op de bloedsuikerspiegel! Stel je dan maar eens voor welke risico’s een chronisch slaaptekort dan wel niet inhoudt:

  • de hormonen die zorgen voor een hongergevoel stijgen in aantal de hormonen voor verzadiging verminderen
  • Cortisolgehalte stijgt. Cortisol is gekend als het ‘stresshormoon’. Dit stijgt niet alleen doordat we onszelf ‘opjagen’ als we niet kunnen slapen (= mentale stress). Maar ook gewoon omdat het niet kunnen doorgaan van alle cycli zorgt voor lichamelijke stress.
  • Darmbacteriën helpen ons bij de opname van voedingsstoffen en vitamines. Bij chronisch slaaptekort gaan ze echter wat in overdrive en gaan ze extra voedingsstoffen gaan opnemen (lees kcal).
  • De bloedsuikerspiegel stijgt
  • Hoger risico op obesitas en diabetes type 2

Gezonder slaappatroon versus slaapmedicatie

Bron: pexels

Om de gezondheidsrisico’s die veroorzaakt worden door slaaptekort in te dijken, is een gezonder slaappatroon al een vrij stevige basis.Van slaapmedicatie weet men al langer dat het een groot verslavend effect heeft, en er ook vaak snel gewenning optreedt. Het biedt dus geen langetermijnsoplossing. Slaapmedicatie kan in heel acute gevallen, een heel kortstondige oplossing bieden. Maar ook dan best in combinatie met het ontwikkelen van een gezonder slaappatroon.

Biologische klok – bioritme

Wat voor jou een goed slaappatroon is, hangt af van jouw bioritme. Meer bepaald de mate waarin en waarop je jouw levenssituatie kan aanpassen aan jouw bioritme. En dat is een beetje trial-and-success, een zoektochtje. En daar kan ik jou in begeleiden! Aan de hand van enkele handvaten gaan we op zoek naar wat voor jou binnen jouw levenssituatie werkt, en kan blijven werken op lange termijn. We zoeken samen naar ‘nieuwe gewoontes’ die kunnen worden ingepast, zonder dat je het gevoel hebt je leven te moeten omgooien. Dit alles met als doel:

JOUW NACHTRUST, JOUW GEZONDHEID


©2019 HaVan Coaching | Alle rechten voorbehouden