focus canvas pictureframe pic - how big is your canvas? - HaVanCoaching
Geen categorie

Focussen of ontfocussen?

Focus, het is een term die ons van kleins af aan om de oren wordt geslingerd.  Je moet je focussen! Tijdens de lessen, op je huiswerk, op een examen, tijdens het spelen, … Focus!
Zonder focus modderen we maar wat aan, krijgen we niks afgewerkt (of zelfs gestart), hebben we geen richting.  Toch?  En dat is niet wat we onze kinderen willen meegeven.  We willen ze zelfredzaamheid leren, leren naar een doel toe te werken, leren… tjah, focussen.

Maar focus heeft ook een keerzijde.  Té veel focussen op problemen, op uitdagingen, op barrières kan piekergedrag uitlokken.  Of je raakt verlamd in je bezigheden in plaats van vooruit te komen.
Vandaar dat vaker en vaker een tegenbeweging wordt ingezet: ontfocusen.  Even bewust NIETS doen, NIETS! Of focus je dan net op het niets doen?  Maar waar brengt het jou als je ook hier in overdrijft?

Persoonlijk vind ik beide ok.  En noodzakelijk! Er is inderdaad focus nodig.  Met als basis de focus op eigen leven, zelfzorg, liefde, dankbaarheid, … Maar er moet van tijd tot tijd ook ontfocused kunnen worden.  Al hou ik meer van de term refocus.  Van focus op drukte en prestatie, naar focus op rust en balans.  Van focus op intellect en denken naar focus op lichaam.  En omgekeerd!

Ideaal is denk ik een goede balans.

Een goede, gebalanceerde pendelbeweging
tussen concentratie en loslaten,
tussen inspanning en ontspanning (zowel geestelijk als lichamelijk),
tussen mind & body,
tussen doen en wachten,
tussen aanvaarden en grenzen stellen,
tussen streven en vertrouwen

Want is het niet zo dat je door te refocussen, door in- en uit te zoomen je blikveld verengt en verruimt?

© 2018 HaVan Coaching – Alle rechten voorbehouden